Laatste nieuwsNieuwsoverzichtOpinie & Verhalen

Het ware verhaal over de lijdensweg van heilige Hans uit Erica

Hans Rohling werd geboren in een kribbe als zoon van een heilige maagd. Althans, dat beweerde zijn moeder. Niemand kan dit verder bevestigen. Wie zijn vader is, is onbekend. Al gaan er verhalen in de ronde dat hij ergens ‘boven’ over de bevolking schijnt toe te kijken. In z’n jeugd kwam Hans er al snel achter dat hij dingen kon die anderen niet konden. Een van die wonderlijke prestaties is dat hij drank kon laten verdwijnen alsof het niets leek. Ook bood hij lange tijd kansloze jongeren een onderdak in een pand aan de Verlengde Vaart. Kortom: iemand die je maar eens in de tweeduizend jaar tegenkomt.

Vele mensen beweerden dat hij over de Hoogeveens Vaart kon lopen

Nadat hij zag hoe gelukkig hij de mensen op Erica kon maken, besloot hij om dit voor heel Europa te willen doen en trok richting Spanje. De tocht begon voorspoedig, hele bevolkingsstammen aanbidden hem. Hij hielp vele mensen door drank, borrelnootjes en carbidbussen te schenken. Echter ging het al mis toen Hans de het eerste kanaal probeerde over te steken. Vele mensen beweerden dat hij over de Hoogeveens Vaart kon lopen. De eerste stap met nog één voet aan wal ging goed, maar vervolgens zonk hij als een baksteen naar beneden en moest hij door de hulpdiensten van de bodem worden gevist. Zijn geloofwaardigheid was verdwenen, maar hij weigerde zijn tocht op te geven.

Op de foto: Hans Rohling die het kruis zelf naar boven heeft gebracht

De mensen in Santiago de Compostella hadden dat ook gehoord. Na een lange tocht volgde geen groots onthaal, maar werd hij meegenomen en gedwongen om met een kruis de berg op te lopen. Bovenstaande foto laat zien hoe hij de top heeft bereikt. Nu wacht enkel nog de kruisiging. Volgens de richtlijnen van het boek van ‘De heilige Hans’ mag hij pas rond Oktoberfest het kruis verlaten om mensen weer een biertje te schenken.

Het kleine clubje met overgebleven volgelingen is van plan om vieringen te houden om hun heilige Hans te herdenken. Tijdens de pauzes van deze diensten worden er broodjes hamburger doormidden gebroken, die te schijnen bedekt met het heilige zaad van Hans. In werkelijkheid is dit gewoon mayonaise, maar volgelingen blijven hopen dat hij spoedig opstaat om zelf het brood te kunnen voorzien van een uniek heilig sausje.

Comment here