Laatste nieuwsNieuwsoverzichtOpinie & Verhalen

Nieuwe van Gogh ontdekt

Vandaag maakte het Wadsworth Atheneum Museum of Arts in Hartford wereldkundig een nieuw schilderij toe te kennen aan de Hollandse Meester Vincent van Gogh. Een logo, dat wel verdacht veel weg heeft van een voormalig Ericase snackbar, is op het schilderij zichtbaar. Een unieke vondst.

Dat de wereldberoemde schilder eerder in Nieuw-Amsterdam werkte aan ‘de Turfschuit’ wisten we al. Uit zijn 23 brieven aan zijn broer Theo wisten we dat hij een plezierig verblijf had in de zuid-oost hoek van Drenthe. Gisteren maakte het kunstdepot Wadsworth Atheneum Museum of Art in Hartford (VS) bekend het schilderij toch toe te schrijven aan de Hollandse meester.

Nieuwe infraroodtechnieken zorgen voor doorbraak

Door de afwezigheid van kleur en de onduidelijke structuur is het jarenlang lastig te bepalen geweest wie het schilderij gemaakt heeft.

Het schilderij waarbij een snackbar uit het Drentse Erica wordt getoond

Dankzij nieuwe infraroodtechnieken en de recente scans die zijn gedaan onder het toeziend oog van internationale van Gogh kenners, is nu met zekerheid vastgesteld dat het gaat om het originele schilderij dat hij heeft gemaakt omstreeks november/december 1883 in Erica. Het schilderij toont de nog grotendeels onontgonnen veengronden rondom het dorp alsmede de toenmalige eetgelegenheid bij de Ericase brug.

Berehap saté

“Gezicht op Jo Elling” zo beschreef Vincent het werk zelf in de brief van 25 december uit dat jaar aan zijn broer Theo. Uit de rest van zijn schrijven maken we op dat Vincent in die tijd wel vaker een bezoek bracht aan de snackbar een meermaals een berehap saté zou hebben gegeten. Opmerkelijk detail is naast de verfijnde techniek dat van Gogh in die dagen uit bittere armoede het doek heeft vervaardigd op een oude patatzak. Het logo van de snackbar was duidelijk herkenbaar op de scans.

Comments (1)

  1. Het mooie van het Logo van Jo Elling was dat de spatie nog niet uitgevonden was in die tijd, waardoor de snackgelegenheid jarenlang als “Joelling” bekend stond.

Comment here