Laatste nieuwsNieuwsoverzichtOpinie & Verhalen

Smalspoor breder dan gedacht

Het Industrieel Smalspoor Museum op Erica heeft een bijzondere ontdekking gedaan. Een vrijwilliger die onderzoek deed naar de smalte van het smalspoor, ontdekte dat het smalspoor breder is dan werd gedacht.

In het museum, opgericht in 1984, kunnen (groot)ouders met kinderen een rit maken in de bekende smalspoortrein, waar het museum zichzelf naar vernoemd heeft. “Vorig jaar hebben we besloten om deze winter een onderzoek in te stellen omdat het spoor breder leek dan gebruikelijk. Ook reed de trein een stuk harder dan normaal. Toen kregen we al een idee dat het helemaal mis was”, laat woordvoerder Bert Fyra weten.

Van smalspoor naar middelspoor

Er werd altijd gedacht dat de smalspoorlijn een spoorwijdte van 900 mm heeft. Uit recentelijk onderzoek van een van de vrijwilligers blijkt deze nu breder te zijn. Volgens de richtlijnen van het smalspoorwetboekje wordt er nu officieel niet meer gesproken van een smalspoor, maar een middelspoor.

“We hebben met de NS kunnen regelen dat we daar eventueel een treinstel mogen lenen”

Inmiddels wordt er in drie ploegen 24 uur per dag gewerkt om het spoor te versmallen voor de opening komend weekend. Lukt het niet om het probleem tijdig op te lossen, dan heeft het museum volgens Fyra een alternatief: “We hebben met de NS kunnen regelen dat we daar eventueel een treinstel mogen lenen. Deze rijden altijd op een middelspoor.” Op de vraag of dat wel bij het museum past bij het museum reageert Fyra laconiek: “Ach, bezoekers moeten niet zo zeuren. Ze komen voor een trein, dus dan krijgen ze een trein.”

Comment here